Skriv ut den här sidan

Kompressionsmaterial

Detta hjälpmedelssortiment innefattar medicinskt kompressionsmaterial för arm, ben, bål och huvud, med graderat tryck för arm och ben enligt RAL-standard.

Om en kroppsdel har svårt att återföra vätska bildas en svullnad som kan leda till bland annat smärta och svårighet för cellerna att ta upp näring. Målet med att behandla med  kompressionsmaterial är att öka trycket på vävnaden som har en kvarstående svullnad. Det underlättar för muskelpumpen och styr vätskeflödet i rätt riktning, och cellerna får lättare att ta upp näring. Kompressionsmaterial kan även användas för att minska ärrvävnad efter exempelvis stora brännskador. 

För att få kompressionmaterial som hjälpmedel krävs vissa diagnoser som bedöms av läkare, lyfmterapeut eller distriktssköterska i samråd med läkare.

Kompressionsmaterial används oftast dagtid (upprättstående kroppsposition) men det finns även produkter som kan användas nattetid (då patienten ligger ner). Kompression kan ges med lindor eller med kompressionsmaterial efter kroppsdel.

För de flesta kroppsdelar finns kompressionsmaterial i standardmått - de passar de flesta patienterna. Det händer dock att kompressionsmaterialen i standardmått inte möter patientens kroppsmått och medicinska behov, då kan förskrivaren beställa ett kompressionsmaterial som är måttbeställt utifrån patientens specifika kroppsmått. 

Avgift för hjälpmedel

Detta hjälpmedelssortiment är belagt med en egenavgift för patienten.

Frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får från patienter.